Hjem » Uncategorized » Norsktentamen ble flyttet pga Justin Bieber – en historie jorda rundt på få minutter

Norsktentamen ble flyttet pga Justin Bieber – en historie jorda rundt på få minutter

Start here

Reklamer

Som lærer på 10. trinn i en ungdomsskole i Ålesund kan jeg nesten ikke la være å blogge om alt som har blitt skrevet og sagt om flytting av norsktentamen på ungdomsskolene i byen. Jeg hadde lurt litt på hvorfor det var over en uke mellom norsk- og engelsktentamen, det var helt uvanlig. For noen uker siden fikk vi imidlertid vite grunnen: Tenåringsidolet Justin Bieber skulle holde konsert i Oslo i uke 16.

Jeg har ikke tenkt å kommentere selve flyttingen av tentamen, men heller reflektere litt rundt det oppstyret denne saken har vakt, faktisk verden over. Det hele begynte vel som en relativ liten sak i lokalavisa, Sunnmørsposten. Deretter var hovedstadsavisene VG, Dagbladet og Aftenposten raske til å plukke opp nyheten, og det ble debattprogram på NRK.

Saken ble omtalt i papiraviser, nettaviser, radio og tv, på Facebook, Twitter osv, og den spredde seg over hele verden som ild i tørt gress i løpet av veldig kort tid; den ble harselert med på CNN og omtalt i bl.a. The Wall Street Journal og The New York Times. Justin Bieber fulgte selv med i saken, og skrev på Twitter at han elsket beslutningen om å flytte tentamen. I flere amerikanske medier ble tentamen omtalt som eksamen. Den ellers så pålitelige New York Times skrev: » Schools in Norway Postpone Exams for Bieber Concerts». Dette gjorde jo saken bare enda verre, og jeg tenker at her har de ikke sjekket kildene sine godt nok.

Rektorene i kommunen hadde vel ikke i sin villeste fantasi forestilt seg at beslutningen om å flytte norsktentamen skulle vekke slik enorm oppsikt. En ting er å bli omtalt i lokalavisa, en helt annen ting er det å bli harselert med i både nasjonale og internasjonale massemedia. Det kan være ganske voldsomt når det står på, og for oss som jobber på en av disse skolene virket det helt surrealistisk med all denne medieomtalen, og det føltes til tider ganske pinlig også. Vår rektor fikk mange henvendelser, og hun ble intervjuet både av aviser og TV2. En sak som dette ville aldri ha fått et slikt omfang for noen tiår siden, før satelitt-tv, Internett, nettaviser og sosiale medier som Facebook og Twitter.

Det er litt skremmende å se hvor fort nyheter sprer seg, ett tastetrykk er nok, og «hele verden» vet hva du har sagt eller gjort. Det er mange som har fått ødelagt livene sine på den måten, og det er et stort tankekors i vår digitale tidsalder. Nå var jo dette en ganske uskyldig sak egentlig, og den blir fort glemt. Nyheter er flyktige, og nå er massemediene heldigvis opptatt av helt andre saker.  Rektorene fikk sine «fifteen minutes of fame», om enn noe ufrivillig. Det er ingen som har blitt direkte skadelidende av denne saken, selv om mange vil hevde at det gikk utover omdømmet og respekten for skolen, men det er en helt annen diskusjon.

Kilder:

http://www.smp.no/nyheter/article7333397.ece

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10115121

http://www.kjendis.no/2013/04/02/kjendis/justin_bieber/konsert/musikk/telenor_arena/26467261/

http://www.aftenposten.no/kultur/–Helt-greit-a-ta-seg-fri-for-a-dra-pa-Bieber-konsert-7165112.html#.UV3_baU1evs

http://edition.cnn.com/video/#/video/bestoftv/2013/04/03/exp-erin-outtake-beliebers-overwhelm-police-cause-riots.cnn?iref=allsearch

http://blogs.wsj.com/source/2013/04/03/in-norway-town-bieber-beats-exams/

http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2013/04/04/schools-in-norway-postpone-exams-for-bieber-concert/

http://www.aftenposten.no/kultur/Justin-Bieber-Elsker-tentamenflytting-i-Norge-7164189.html#.UV4F7aU1evu

Reklamer

3 kommentarer

  1. Jeg er enig i at denne saken fikk en voldsom oppmerksomhet, og det er utrolig å tenke på at nyheten ble spredd så fort. Det viser bare viktigheten av å tenke over hva man legger ut på nettet, og at man alltid må regne med at noen kanskje kommer til å få se det. Personlig liker jeg at nettet gjør at vi får tilgang til så mye informasjon og at det er tilgjengelig med en gang, men vi må også vurdere om alt som blir lagt ut stemmer med virkeligheten, akkurat som du nevnte med at tentamen ble forvekslet med og oversatt til tentamen. Det viser viktigheten av at vi er kildekritiske og tenker to ganger over om det vi leser er riktig.

  2. […] blog post concerning the postponing of midterm-exams due to a Justin Bieber concert was an inspiring post, touching upon the discussion that spread like wildfire in newspaper around […]

  3. heidigrosch sier:

    Jeg tenkt om dette blogg innlegg i går når vi på Levanger kulturskolen tenkt å flytte en stor forestilling kveld på grunn av sports. Det er alltid et spørsmål, hva er viktigest? Kan du prøve å gjore til så at alle er glad og fornøyd? Vi må være fleksibel, det er sån, men hvor er grensen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: