Hjem » Uncategorized » På skolebesøk i Järfälla kommune i Sverige

På skolebesøk i Järfälla kommune i Sverige

Start here

Reklamer

På skolebesøk i Järfälla kommune i Sverige

Fra 12. til 15. april var personalet på skolen vår i Stockholm. Mandag 15. april sto skolebesøk i Järfälla kommune like nord for hovedstaden på programmet. IKT er et satsingsområde i kommunen, og den har en datagaranti, det skal finnes minst en datamaskin per 4 elever. Noen av skolene har også en 1-1 strategi, dvs. en datamaskin/iPad per elev.

Etter en felles informasjon om skolesatsingen i kommunen, fikk vi lunsj, og deretter ble vi fordelt på tre forskjellige skoler. Mitt 10. trinn besøkte Fjällanskolan, som er en førskole og grunnskole. Den har ca. 760 elever fordelt på trinn F-9, det tilsvarer vel 1.-10. trinn i Norge, og førskolen har ca. 140 barn. Rektor/förskolechef Magnus Persson og biträdande rektor årskull 6-9 Jessica Blomgren fortalte oss om skolen og hvilke områder de prioriterer.

Det mest interessante i denne sammenheng er skolens og kommunens satsing på IKT. Kjøp av datamaskiner er et prioritert område, og høsten 2011 var Fjällenskolan den første skolen i kommunen med 1-1 datamaskiner for elever fra 4. til 9. trinn. Denne skolen valgte å kjøpe inn Mac-maskiner, og alle elevene får utdelt sin egen maskin i 4. klasse. Denne har de i tre år, og får deretter en annen maskin. Så vidt jeg husker ble det fortalt at elevene som gikk ut 6. klasse, ga maskinene sine videre til de nye 4. klassene, og så fikk de en annen selv. Rektor pekte på at de måtte utdanne elevene for fremtiden, og da var det veldig viktig å holde tritt med den teknologiske utviklingen og gjøre elevene i stand til å møte denne fremtiden på en best mulig måte. Han snakket også om innkjøp av digitale læremidler, men at dette var veldig dyrt. Det ble derfor et avveiningsspørsmål om de skulle kjøpe dette eller om de skulle kjøpe lærebøker i papirutgave. De hadde imidlertid kjøpt inn noen digitale læremidler.

En kollega og jeg var inne i en 7. klasse som hadde svensk. De satt rolig ved pultene sine med hver sin datamaskin og skrev bokomtaler. Noen av elevene jobbet i grupperom ved siden av. Elevene hadde også laget digitale fortellinger med iMovie, og vi fikk se to eksempler på dette. Før den første visningen, gikk eleven som hadde laget filmen ut på gangen fordi hun synes det var flaut å være tilstede når vi andre så den. Så kom hun inn igjen og fikk applaus for filmen sin. Litt senere tok læreren min kollega og meg med ut på gangen og viste oss en annen presentasjon. Her var det en gutt som fortalte om bestefaren sin. Læreren fortalte at mange av elevene var litt følsomme når det gjaldt å vise filmene sine til andre fordi det var så personlig.

Det som imponerte meg med besøket i denne klassen, var å se hvor rolig de satt og jobbet med det de skulle. Da læreren ba elevene lukke igjen maskinene da hun viste den første iMovie-presentasjonen, gjorde alle elevene som hun sa. Etterpå kunne de fortsette arbeidet sitt på maskinene. Det var ingen som var inne på Facebook eller holdt på med andre ting de ikke skulle. Og selv om de satt i grupper på fire, virket de helt fokusert på oppgava med å skrive bokomtale. Det slo meg at de nok hadde fått grundig opplæring i hvordan de skulle bruke maskinen da de fikk dem utdelt. På spørsmål fra en kollega av meg hadde noen andre elever sagt at de holdt litt på med utenomfaglige ting på maskinene i begynnelsen, men at de ikke gjorde det nå lenger, det var vel kanskje mest nyhetens interesse.

Det må være praktisk på mange måter at elevene har hver sin maskin. Det å ta frem maskinene fra sekken kan foregå på en stille og rolig måte, og elevene kommer raskt i gang med arbeidet sitt. På skolen hvor jeg jobber selv, har vi både datarom med stasjonære maskiner og et visst antall dataskap med bærbare maskiner. Selv er jeg veldig for at elevene skal bruke datamaskiner, og de bruker dem ofte når de skal skrive tekster eller finne informasjon om noe. Det er imidlertid ofte et sant kaos når elevene er ferdige med arbeidet sitt og skal sette de bærbare maskinene på plass i dataskapet: i rett skap, på riktig hylle og plugge inn støpselet i rett kontakt. Deretter må dataskapene trilles på plass der de skal stå på lading. Dette er både tungvint og slitsom ettersom de må løftes over dørstokker. Så tanken om egen datamaskin til hver elev virker veldig forlokkende på meg, forutsatt at maskinene blir brukt til det de skal.

Det var veldig hyggelig å være på besøk på Fjällenskolan, og vi ble veldig godt tatt i mot av skolens ledelse, lærerne og elevene vi traff. Vi skulle imidlertid gjerne ha vært der litt lenger. Personlig skulle jeg gjerne ha observert flere undervisningstimer, aller helst fremmedspråksklasser for å se hvordan undervisningen foregikk.

http://www.jarfalla.se/fjallenskolan

IKT-strategi för Järfälla Förskolor och Grundskolor:

http://www.jarfalla.se/download/18.f1d527a13d6c0da50980003428/IKT+strategi_Järfälla+för+och+grundskolor.pdf

Reklamer

2 kommentarer

  1. EvenChris sier:

    Takk for et spennende perspektiv, Wenche. Det er alltid nyttig å se rundt oss på hva de gjør i andre land. Det virker som de har jobbet mye med hvordan de skal bruke datamaskin i disse klassene. Det vil jeg tro er et krav for å kunne få til effektiv bruk på dette nivået. Det krever jo også en del kompetanse fra lærerens side. Blir spennende å følge hvordan dette går i de neste årene.

  2. heidigrosch sier:

    Interessant å høre om en annen skole, og hva de gjøre med data. Vi som er mac bruker sier Hip Hurrah! at de har bestemt seg for å kjøpe mac…. Og som vi har lært er iMovie lettere for å bruke. Tror du at det er realistisk at alle elevene i alle skolene i Norge skal, en dag, har pc fra skolen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: